Alles over infrarood panelen

infrarood paneel

Heb je al vaker gedacht aan infrarood panelen als verwarming, maar weet je niet wat het precies is en of het dus interessant voor je is? Dat is na het lezen van dit artikel voorbij. Hierna weet je precies wat het inhoudt en of het iets voor jou is.

Zo werken infrarood panelen

Een infrarood paneel verwarmt met elektriciteit in plaats van met gas. Het paneel verwarmt niet een hele ruimte, maar straalt gericht warmte uit tot ongeveer drie meter. Buiten dit bereik blijft het dus koud. Als je een hele ruimte wil verwarmen met infrarood panelen moet je er meerdere aanzetten. Dat kost erg veel stroom.

infrarood paneel

Zo duurzaam zijn infrarood panelen

Als je in een bepaalde ruimte niet altijd verwarming nodig hebt, maar alleen af en toe als je er even binnen zit, dan is een zo’n paneel natuurlijk een duurzame optie. Zo staat er niet voor niets een verwarming te loeien. Daarnaast is verwarmen op stroom natuurlijk de toekomst. De stroom moet dan natuurlijk wel het liefst duurzaam zijn: van bijvoorbeeld zon of wind. Hier kun je rekening mee houden als je een energieleverancier uitkiest.

Infrarood panelen als hoofd- of bijverwarming

Infrarood als hoofdverwarming is alleen in heel goed geïsoleerde huizen een goed idee, als je gebruik maakt van groene stroom. Dan kan het echt je verwarming op gas vervangen. Je hebt dan wel een warmtepomp- of zonneboiler met elektrische naverwarmer nodig, om het water van je douche en in de keuken warm te krijgen.

In de meeste gevallen kun je infrarood panelen het best als bijverwarming gebruiken. Vooral in kleine(re) ruimtes waar je af en toe plaatselijke verwarming nodig hebt is een infrarood paneel een super handige en duurzame optie. Goed voor het milieu én de portemonnee.

Afhankelijk van jouw situatie kan een infrarood paneel dus een handige manier van verwarmen zijn. Ben jij er al uit?